Call us

Nieuws

Vanaf wanneer afschrijven op de aankoop van een gebouw

Juridisch gezien komt een verkoopovereenkomst (compromis bij aan/verkoop gebouw)  tot stand op het moment waarop de partijen het eens zijn over het voorwerp en de prijs. In principe gaat op dat moment ook de eigendom over.

De fiscus aanvaardt dan ook dat u reeds afschrijft op het gebouw voor het jaar waarin de compromis is getekend. Grote vennootschappen dienen dan wel pro-rata (per dag) af te schrijven, KMO-vennootschappen kunnen voor een gans jaar afschrijven (door het zomerakkoord vennootschapsbelasting komt hier in de toekomst ook verandering in).

Er kan echter een spelbreker zijn : doorgaans wordt er in een compromis ook opgenomen dat de eigendom pas overgaat bij het verlijden van de notariële akte of dat er en opschortende voorwaarde is.

In dat geval bestaat het risico dat de fiscus de afschrijving in het jaar van compromis niet aanvaardt.

Als verdediging kunnen we echter de boekhoudingsregels inroepen. Deze zeggen immers dat u als koper, ook bij een eigendomsvoorbehoud of een opschortende voorwaarde, toch al vanaf het compromis het gebouw als investering kan boeken en erop afschrijven. Dat staat duidelijk in een advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. Bovendien is er geen specifieke fiscale regel die hiervan afwijkt, zodat het boekhoudrecht ook geldt op fiscaal vlak.

Gepost op 31/05/2019
TOP Accountants - Theys Otten & Partners
Kantoor Brecht & Turnhout

Algemene voorwaarden - Privacy - Disclaimer
edit afsluiten