Call us

Nieuws

Hoe zat dat weer met relatiegeschenken

Nu het einde van het jaar nadert, wil u misschien uw zakenrelaties bedanken voor de goede samenwerking met een relatiegeschenk.  Zijn die geschenken voor u dan fiscaal aftrekbaar?

BTW

De BTW op relatiegeschenken is aftrekbaar als de waarde van het relatiegeschenk (excl. BTW) minder bedraagt dan 50 euro.
 
Bovendien mag er slechts BTW gerecupereerd worden op één geschenk per zakenrelatie per jaar.  Geeft u bijvoorbeeld een goede leverancier een geschenk in de zomervakantie én een eindejaarsgeschenk, beiden <50 euro, dan is de BTW slechts aftrekbaar op één van deze geschenken.

Voor geschenken van 50 euro (excl. BTW) of meer is de BTW niet aftrekbaar.

Ook voor rookwaren en sterke dranken als relatiegeschenk is de BTW niet recupereerbaar, zelfs niet als de waarde van dergelijk geschenk minder dan 50 euro bedraagt (onder sterke dranken moet hier verstaan worden dranken met een alcoholpercentage van minstens 22%)

Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting zijn relatiegeschenken voor 50% aftrekbaar op voorwaarde dat de waarde van het geschenk maximaal 125 euro (inclusief BTW) bedraagt.

Gaat het om reclame-artikelen, van geringe waarde, die in grote hoeveelheden worden verspreid en waar de naam en/of het logo van uw bedrijf op een duidelijke en permanente wijze werd vermeld (bv balpennen, sleutelhangers, agenda’s, …), dan geldt de aftrekbeperking van 50% niet.  Dergelijke geschenken zijn voor uw bedrijf voor 100% fiscaal aftrekbaar.

Ook als de waarde van een geschenk (incl. BTW) de waarde van 125 euro overschrijdt, dan is het geschenk voor u voor 100% aftrekbaar.  In dat geval moet er echter wel een fiscale fiche opgemaakt worden op naam van de verkrijger van het geschenk, die er dan in principe op belast wordt als een ‘voordeel in natura’.  Op die manier wordt het soms eerder een ‘vergiftigd geschenk’ …  Geeft u dergelijke geschenken met een waarde van meer dan 125 euro, zorg er dan zeker voor dat de ontvanger van het geschenk op de hoogte is van het feit dat hij belastingen zal dienen te betalen op de waarde van het ontvangen geschenk, zodat hij achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Personeel

Ook uw personeel kan u onder bepaalde voorwaarden belonen met een relatiegeschenk, zonder dat ze hier privé op belast worden:

 
jaarlijkse gebeurtenis (kerstmis, nieuwjaar, sinterklaas of andere patroonheilige), …
 
  40 euro per jaar per werknemer
eervolle onderscheiding (bv 20 jaar dienst, …)
 
  120 euro per jaar per werknemer
huwelijk
 
  245 euro
pensionering   40 euro per volledig dienstjaar in uw bedrijf
 

Gepost op 30/11/2019
TOP Accountants - Theys Otten & Partners
Kantoor Brecht & Turnhout

Algemene voorwaarden - Privacy - Disclaimer
edit afsluiten