Call us

Nieuws

Overdracht van aandelen in BVBA wordt gemakkelijker na hervorming vennootschapsrecht

In het huidig Wetboek van Vennootschappen wordt in een relatief strenge procedure voorzien voor de verkoop (overdracht) van aandelen.

De aandelen mogen namelijk, op straffe van nietigheid en onverminderd strengere bepalingen in de statuten, niet overgedragen worden onder de levenden en ook niet overgaan wegens overlijden dan met instemming van ten minste de helft van de vennoten die ten minste 3/4e van het kapitaal bezitten, na aftrek van de rechten waarvan de overdracht is voorgesteld.

Bijvoorbeeld : vijf vennoten met elk 20 %, dan moet dus minstens 60 % (3/4e van 80 %) en in dit geval dus minstens 3 vennoten akkoord gaan, als een vennoot zijn aandelen wil verkopen.

Een strenger quorum (bv. unanimiteit) en een strengere kapitaalvereiste (bv. 4/5e) zijn dus mogelijk, minder strenge eisen kunnen op vandaag niet.

Er is echter een beperkte uitzondering voorzien in het Wetboek van Vennootschappen (tenzij de statuten strengere regels voorzien) : dat de instemming niet is vereist bij overdracht van aandelen aan een andere vennoot, de echtgenoot van de overdrager enz.

U kunt dus in het huidige vennootschapsrecht als het ware je vennootschap volledig afschermen voor vreemde aandeelhouders.

Na de hervorming van het vennootschapsrecht zal de regeling inzake aandelenoverdracht in een BV (de vervanger van de BVBA) sterk veranderen.

De strenge regel bij overdracht zoals hij vroeger was, zal enkel nog suppletief gelden dwz. enkel nog toepassing van de vroegere regel als er tussen partijen niets anders is overeengekomen.

Je kan aldus je vennootschap nog steeds afschermen voor vreemde aandeelhouders, doch je kan evengoed je vennootschap open maken. Er wordt aldus een grotere statutaire vrijheid gegeven.

Gepost op 31/03/2019
TOP Accountants - Theys Otten & Partners
Kantoor Brecht & Turnhout

Algemene voorwaarden - Privacy - Disclaimer
edit afsluiten