Dividend uitkering aan 15% roerende voorheffing sneller mogelijk.
Onder voorwaarden is het voor een KMO mogelijk om dividenden uit te keren aan slechts 15% roerende voorheffing. Deze regeling staat gekend als de VVPR-bis regeling. Alvorens dividend uit te keren aan dit verlaagd tarief moet men 3 boekjaren wachten volgend op het boekjaar van de oprichting. Dankzij enkele technieken kan de uitkering aan verlaagd tarief nu sneller.
Roerende voorheffing
Als een vennootschap haar winst uitkeert aan de aandeelhouders (dividend) dan is ze verplicht hierop roerende voorheffing in te houden. De vennootschap betaalt het netto-dividend uit aan de aandeelhouders en stort de belasting (roerende voorheffing) door aan de schatkist.
Deze roerende voorheffing is in regel 30%. Een cijfer voorbeeld:
Een vennootschap keert 100.000 EUR winst uit aan haar aandeelhouders: de aandeelhouders krijgen 70.000 EUR, de vennootschap stort 30.000 EUR door aan de belastingen.
VVPR-bis
Als een KMO aan de voorwaarden voldoet, kan ze een gunsttarief genieten. Ze moet dan geen 30% roerende voorheffing inhouden maar 15% roerende voorheffing inhouden.
Dit verlaagd tarief geldt dan voor dividenden uit het derde boekjaar volgend op dat van de oprichting.
Sneller dividend uitkeren
Het verlaagde tarief is dus voor dividend uit de winst van het derde boekjaar volgend op het boekjaar van oprichting. Dus pas vanaf het 5de boekjaar ,waarin de jaarvergadering over het 4de boekjaar gehouden wordt, kan u uitkeren aan 15%.
Echter kan u tijdens het 4de boekjaar al dividenden uitkeren, afhankelijk van welke manier, noemt dit dan een tussentijds of interim dividend. Gezien beiden in de winstverdeling worden geboekt, en dus uit de winst na belastingen komen van het 4de boekjaar, is het verlaagde tarief ook hier van toepassing.
Interessant is dat de fiscus deze zienswijze uitdrukkelijk heeft bevestigd, alsook de minister in het parlement.