Zijn opleidingskosten fiscaal aftrekbaar?

We krijgen vaak de vraag of kosten van een bepaalde opleiding of bijscholing fiscaal aftrekbaar zijn.  Helaas is het antwoord niet altijd even eenvoudig en hangt het concreet af van situatie tot situatie.
Om als beroepskost aftrekbaar te zijn, moet het namelijk gaan over kosten die

  • in het belastbare tijdperk gedaan of gedragen zijn;

  • om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden;

  • en waarvan de echtheid en het bedrag verantwoord wordt door middelen van bewijsstukken;

Vooral dat tweede punt vormt in het geval van opleidingskosten vaak voer voor discussie met de fiscus.

Algemeen wordt aangenomen dat er een noodzakelijk verband bestaat tussen de opleiding en de huidige baan:  een bakker die een bijkomende opleiding tot patissier volgt, zal deze kosten in principe kunnen inbrengen bij zijn beroepskosten.  Wil diezelfde bakker zich laten omscholen tot slager, zal de fiscus de kost van deze omscholing vermoedelijk niet aanvaarden.
Van sommige opleidingen is het vaak niet duidelijk of ze verband houden met de huidige beroepswerkzaamheid (= aftrekbaar) of eerder met een mogelijke toekomstige carrièrewending (= niet aftrekbaar).

Merk op dat de fiscus dit vaak zeer strikt interpreteert, terwijl bij de rechtbanken soms een veel soepeler standpunt hierover wordt ingenomen.

Stijn Matthé

Stijn is erkend Squarespace Expert en Authorized Trainer. Hij richt zich op KMO’s en maakt websites op maat waarmee zijn klanten kunnen stoefen.

https://fatfish.be
Vorige
Vorige

Kan u “oude facturen” fiscaal nog inbrengen?

Volgende
Volgende

De nieuwe bestuursregels van de toekomstige BV (vroegere BVBA)